Bug 7334 - audio disappear using other device functions(connecting-disconnecting wi-fi,hspa)
: audio disappear using other device functions(connecting-disconnecting wi-fi,h...
Status: NEW
Product: FM Radio
General
: unspecified
: N900 Maemo
: Medium major with 21 votes (vote)
: ---
Assigned To: Martin Grimme
: general
:
:
:
:
  Show dependency tree
 
Reported: 2009-12-25 23:49 UTC by davidepr
Modified: 2010-03-20 21:28 UTC (History)
12 users (show)

See Also:


Attachments


Note

You need to log in before you can comment on or make changes to this bug.


Description davidepr (reporter) 2009-12-25 23:49:50 UTC
SOFTWARE VERSION:2009.12.19
(Settings > General > About product)

EXACT STEPS LEADING TO PROBLEM: 
(Explain in detail what you do (e.g. tap on OK) and what you see (e.g. message
Connection Failed appears))
1.start fm radio 
2.especially i connect-disconnect wi-fi/hspa or using other functions
3.very often audio disappear and is necessary to restart fm radio

EXPECTED OUTCOME:that fm radio hasn't interactions and interferences with other
device functions.

ACTUAL OUTCOME:very often audio disappear and is necessary to restart the app
if i listen fm radio and use other device functions,especially
connect-disconnect wi-fi or hspa.

REPRODUCIBILITY:8/10
(always, less than 1/10, 5/10, 9/10)

EXTRA SOFTWARE INSTALLED:

OTHER COMMENTS:if radio stations has low signal reception the problem is
bigger,every application i open has little interferences with fm radio audio. 

User-Agent:       Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; it; rv:1.9.1.6)
Gecko/20091201 Firefox/3.5.6 (.NET CLR 3.5.30729)
Comment 1 Bartosz Taudul 2009-12-27 17:11:33 UTC
This should be blocker, as this issue renders FM radio useless.

Better repro:
1. Turn on FM radio, tune in to the radio station.
2. Disable bluetooth. Radio stops playing, as expected.
3. Enable bluetooth. Radio doesn't start playing again.

From now on radio can't be used, unless the device is rebooted.
Comment 2 Brad Grigor 2010-01-07 12:16:12 UTC
I'm using FM Radio 2009.12.19 on Maemo 1.2009.42-11.002 and I have noticed
similar behaviour, i.e. the sound from the FM Radio just stops. I cannot be
sure what other device operation causes it.

1. Headphones plugged in and USB charger is connected. Screen is set to stay on
while charging.
2. Start FM Radio.
3. Tune a station. Station is not particularly strong.
4. After a period of time, sometimes only 30 seconds, the sound from the FM
Rdaio stops. The application is still running and responding to swipes, etc.
but no sound.
5. Sometimes restarting the app restores the sounds. Other times, must reboot
the device.
Comment 3 Brad Grigor 2010-01-07 12:41:57 UTC
OK, switching apps and starting, for example, the Email app causes the audio in
the FM Radio app to break up and will sometimes stop the audio completely.
Restarting the FM Radio app restores the audio.
Comment 4 Alexander Schremmer 2010-01-15 15:45:51 UTC
I can confirm this bug, various usage of programs lets the audio first pause
and then vanish completely. Sometimes, the radio app gets unresponsive as well
after it.
Comment 5 Martin Grimme 2010-01-18 22:53:45 UTC
*** Bug 8233 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 6 Martin Grimme 2010-01-24 23:51:22 UTC
*** Bug 8408 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 7 Martin Grimme 2010-01-24 23:52:00 UTC
*** Bug 7662 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 8 Martin Grimme 2010-01-24 23:53:50 UTC
*** Bug 7631 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 9 davidepr (reporter) 2010-01-26 00:56:05 UTC
this bug is also in the last version 2010.01.15 .maybe a little less but when
you listen a station with low signal or during internet navigation,often audio
disappears.
Comment 10 christian kneisel 2010-03-13 12:44:46 UTC
This behavior is already in Maemo 5, Version: 3.2010.02-8, fm radio 2010.02.11
Reproducable: 
 - N900 with enabled screen-switch-off (after 30sek of inactivity) for
energy-saving and locking device after 10min of inactivity
 - starting fm radio, switch to build in speaker -> all well, until ...
 - display went to a lower brightness => radio (sound) stops for 1 sec, come
back with sound, in 2 of 5 times with stuttering, in 3 of 10 without sound
 - display went to black: radio stops sound in 2 of 5 times, but relay in 
background without sound. need to be restarted. Other sounds (e-mail-arrivel
etc) works in background when display is black and device locked.

Is ist possible to log the fm radio-inherit process-level? And to nice it up,
when n900 went to energy-saving-mode?

And is there a wish-list for some enhancements for fm-radio?
Comment 11 Martin Grimme 2010-03-13 13:50:57 UTC
Nicing it up does not really help (besides, only root may do this).
Nicing down (i.e. increasing the nice value) of the system processes does help
a little bit, though. Again, only root may do this.
Comment 12 Mohammad Abu-Garbeyyeh 2010-03-14 13:18:05 UTC
This isn't a bug in the fm-radio application as it happens in Vagulume too. A
bug for the way the N900 handles audio applications should be opened (MAFW
locks other audio output so that it doesn't stutter when an email arrives
etc...)
Comment 13 Martin Grimme 2010-03-20 16:34:43 UTC
*** Bug 9191 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 14 Martin Grimme 2010-03-20 16:35:45 UTC
*** Bug 7631 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 15 Martin Grimme 2010-03-20 16:36:52 UTC
*** Bug 7250 has been marked as a duplicate of this bug. ***
Comment 16 jessi3k3 2010-03-20 21:28:14 UTC
*** This bug has been confirmed by popular vote. ***